10 comentarii

Andrei Kovari – Creatorul de roboti

Andrei Kovari – Creatorul de roboti

“Eu sunt Kovari Andrei și îmi place să construiesc roboți. “ ne-a spus scurt când l-am rugat pe Andrei să ne spună câteva cuvinte despre el.

Are 18 ani, 6 ani de electronică analogică și 4 ani de robotică. Până acum,a participat la numeroase competiții locale, județene, naționale și internaționale, iar recent a fost admis la UTCN, secția automatizări. Ambițios și curios, este interesat de tot ce face scântei, se mișcă controlat electric sau bâzâie.

Despre roboții pe care i-a construit, spune că nu le mai știe numărul. A construit roboți, i-a desfacut pentru că nu avea bani de piese noi, i-a reconstruit și tot așa. De la roboți care au inteligența relativă a unui gândac, la roboți teleghidați și dotați cu camere video sau avioane (mici drone care seamană cu cele din domeniul militar) și ulterior la sisteme CNC (Computer Numerical Control).  Sistemele CNC sunt cele folosite de imprimantele 3D. Ceea ce a realizat Andrei, deși folosește un sistem CNC, execută tocmai opusul. Dacă imprimanta 3D construiește din “nimic” obiecte, sistemul  CNC realizat de către el decupează prin așchiere piese din materiale brute.

andrei_kovari

Și-a petrecut copilăria în mediul rural, în comuna Braniștea, jud. Bistrița-Năsăud, unde  a profitat  de faptul că a avut o curte mare în care să își exprime creativitatea și să poată face o gramadă de năzbâtii. Inventiv și curios, a conceput o mulțime de sisteme si aparate care mai de care mai ciudate. De la rachete cu apă, carbit sau alcool la avionașe, mașinuțe, macarale și alte confecții din lemn. Însă tot timpul a fost atras de prize, brichete electrice și motorașe mici.

A avut de mic o atracție pentru științele exacte și partea experimentală a învățatului. A participat la numeroase concursuri de matematică, având mereu rezultate bune. În clasa a 6-a, odată cu studierea curentului electric a început să vadă lumea într-un mod complet diferit. La scurt timp, a aflat ca există un “club al copiilor” la Beclean, care avea și un cerc de electrotehnică. Acolo, și-a însușit bazele electrotehnicii (electronica analogică). A participat la numeroase concursuri și acolo, obținând  premii din ce în ce mai importante.

Simțind nevoia de a afla cât mai multe, a urmat apoi liceul, în cadrul aceluiași colegiu, unde a intrat cu prima medie, la profilul mate info, intensiv info, și unde a fost  puțin dezamăgit pentru că programarea pe care o învăța la școală consta doar în rezolvarea de probleme matematice. Limbajul de programare studiat și l-a însușit în doar câteva luni,  urmând ca apoi să își redirecționeze atenția spre un alt domeniu: robotica. Deși din partea liceului nu a primit nicio susținere, a continuat să participe la concursuri și să evolueze în permanență.

Un mare impuls i-a fost dat de participarea la concursul TechSchool. La prima ediție la care a participat a facut o impresie atât de bună, încât la a doua ediție a fost invitat ca mentor junior pentru a susține un seminar despre electronică, evoluția procesoarelor și supercomputere . Tot acolo l-a cunoscut pe coechipierul sau, Robert Coțofană cu care a hotărât să formeze o echipă de robotică  pentru a participa la RobotChallenge Wien 2014, concurs la care au câștigat locul II. Au construit împreună un roboțel de viteză (linefollower) care urmărește o linie la viteze foarte mari. Overclocker 2.0 este un robot micuț, agil și extrem de rapid, atât de rapid încât pentru a putea menține contactul cu solul și pentru a avea aderență, l-au dotat cu o turbină de avion.

Împreună cu Robert Coțofană, a fondat ehipa “The Overclockers”, care a construit, până acum, doi roboți urmăritori de linie. În cadrul echipei, se ocupă de electronică (circuitul electric și proiectarea acestuia – CAD – Computer Aided Design) și management (piese, realizarea cablajului electronic și fonduri/resurse).

andrei_kovari2

Ca echipă, au participat la concursuri naționale: RobotChallenge București, unde au câștigat locul al III-lea și la alte câteva din cadrul Politehnicii București și la RobotChallenge Viena, unde au obținut locul al II-lea. Anul acesta au fost prinși cu bacul/licența, dar promit să se repună pe picioare în toamnă cu o nouă generație de roboți urmăritori de linie, roboți de luptă (sumo) și “șoareci de labirint” (roboței care intră într-un labirint și trebuie să îl rezolve într-un timp cât mai scurt).

Din păcate, domeniul roboticii are și dezavantajele sale, mai exact, e costistor. Pentru a-și permite componentele, în prezent, Andrei lucrează ca freelancer, inginer electronist și consultant în automatizări și sisteme electronice programabile.( http://www.fiverr.com/kovari_andrei)

Ca planuri de viitor, își dorește să îmbunătățească sistemul CNC și să construiască și o imprimantă 3D. Toate acestea le vede ca pași premergători în construirea unui robot umanoid care să aibă “mușchi” mecanici în loc de clasicele servomotoare.

10 Comments

  1. Cat mai multe realizari! Suntem mandri cu astfel de oameni!

  2. Avem nevoie de tineri ca Andrei

  3. Bravo,Andrei !

  4. Felicitari! Avem cei mai talentati copii!

  5. Bafta , tinere !

  6. Felicitari,Andrei.Success in tot ceea ce ti_ai propus.

  7. Mult succes in continuare!

  8. Doamne ajuta,sa ai succes!!

  9. Succes!

  10. Felicitări Andrei! Meriți acest premiu mai mult ca oricine. Sper sa ajungi mult mai departe ! :*

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *